Polscy rolnicy uprawiają na swoich polach różne gatunki zbóż, a także rośliny oleiste. Jeśli mowa o tych ostatnich, najbardziej powszechne są uprawy rzepaku. To w tym momencie najpopularniejsza z roślin oleistych w tej części świata, która posiada istotne znaczenie dla przemysłu tłuszczowego i spożywczego.

Z rzepaku pozyskuje się wysokiej jakości olej nazywany często „oliwą północy”. Jest on ceniony ze względu na swoje walory smakowe oraz cenne składniki – w tym przede wszystkim korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Sieje się zarówno rzepak ozimy, jak i jary.

Ten pierwszy jest w tej chwili znacznie popularniejszy. Wysiew odbywa się jesienią, a rośliny w początkowej fazie wzrostu udanie zimują przez chłodne miesiące, aby wraz ze wzrostem temperatur i promieniami wiosennego słońca odbić w górę. Oczywiście dla właściwego rozwoju rzepaku należy zapewnić między innymi ochronę przed chwastami w postaci oprysku dokonywanego krótko po zakończonym siewie.

Znaczenie dla jakości upraw i końcowego plonu ma również użyta odmiana. Aktualnie w Polsce mamy zarejestrowanych ponad 100 różnych odmian rzepaku ozimego, co jest naprawdę pokaźną liczbą. Gospodarze mogą zatem swobodnie wybierać, kierując się szeregiem kryteriów.

Każda z dostępnych w kraju odmian została poddana analizie i opisana pod względem cech. Lista stanowi swoisty ranking, w którym wyodrębniono odmiany wysokiej klasy, które dają najlepszy plon i te cechujące się niższą wydajnością. Od decyzji rolnika zależy, po którą z opcji sięgnie.